Hvor tit skal min hund have klippet kløer?
Man bør jævnligt klippe spidserne på sin hunds kløer. De fleste voksne hunde skal have klippet kløer ca. hver 3. måned, mens hvalpe ofte skal have dem klippet hyppigere.
Det er tid til at trimme hundens kløer, hvis kløerne berører underlaget, når den står på et plant underlag. Ofte kan man høre kløerne ”klikke” mod underlaget når hunden går.
Hvis hunden ikke får klippet sine kløer risikerer man, at de hænger fast i noget og brækker. Det er meget smertefuldt for hunden, hvis kloen brækker så langt oppe, at nerven blottes. Ofte må dyrlægen involveres og hunden bedøves så den beskadigede klo kan fjernes.
Hundens ”vildtkløer” er kløer, der sidder et lille stykke oppe på indersiden af forbenet. Nogle hunde har også ”ulvekløer” på bagbenene, enkelte har endda flere af dem. Disse kløer slides ikke naturligt, og skal klippes regelmæssigt. Ellers kan kloen vokse rundt og ind i benet på hunden. Er det tilfældet må dyrlægen involveres.
Det kan desuden give skæv pote stilling og gøre ondt når den går, hvis dens kløer er så forvoksede, at den ikke kan træde normalt ned på sine trædepuder.
Hvis hunden allerede har forvoksede kløer er det vigtigt, at man klipper en lille smule af kloen af over nogle omgange, da blodåren inde i kloen vokser med ud og skal have tid til at trække sig tilbage, efterhånden som kloen bliver klippet kortere.
Hvis hunden har lyse kløer kan man let se hvor langt blodåren går til i kloen. Især, hvis man har god belysning. Har hunden mørke klør kan man ikke se blodåren. I det tilfælde klipper man en lille smule af gangen og tjekker neglens klippeflade for hver lille klip. Hvis man når en mørk prik i kloen betyder det, at man er lige ved at klippe for langt. Hvis man klipper kloen jævnligt, kan man ofte se, hvor man klippede til sidst, da det nyudvoksede stykke klo tit er smallere og mere spidst end det gamle og så har man en god indikator for, hvor langt man kan klippe.
Når man klipper kloen skal man huske, at klippe et stykke fra spidsen af blodåren, så der stadig er et stykke at slide af.
Hvis man klipper i blodåren gør det ondt på hunden og kan bløde ret kraftigt.
Skulle man være uheldig og klippe for langt ind, så det bløder, kan man standse blodet ved at holde noget koldt imod spidsen af kloen i 2-3 minutter. Der findes også koagulerende midler man kan købe i håndkøb. F.eks. ”Klip Stop”, som man drypper lidt af på en vatrunddel og holder det mod kloen til blodet størkner.
Har hvalpen eller hunden ikke prøvet det før, eller skal vænnes til det på ny, kan det være en ide, at klippe en enkelt klo eller to af gangen og give ekstra lækre godbidder og ros indimellem, og så klippe kløerne over nogle dage eller uger.
Driller det?
Hvis det ikke rigtig vil lykkes for dig, er vi selvfølgelig behjælpelige med at komme i gang. Vi kan selvfølgelig også klippe hundens negle for dig, hvis du ikke selv har mod på det. Af og til kan det være nødvendigt at berolige eller bedøve hunden inden det kan lade sig gøre.