De fleste hunde vænner sig ret hurtigt til, at køre i bil og forbinder det med sjove oplevelser, men nogle hunde bryder sig bestemt ikke om det. De vil slet ikke ind i bilen og er de først derinde bliver stressede, gisper, piber, gør, savler og kaster op.
Det er mest almindeligt hos hvalpe, der ikke har ret meget erfaring i at køre i bil, men det kan være et stort problem, hvis man har en voksen hund, der tydeligt ikke bryder sig om at komme med i bilen.
Sådan hjælper du din hund med at overvinde sin køresyge:
- Gør hunden tryg ved bilen
- Brug tilskud eller beroligende midler
- Spørg dyrlægen eller din adfærdsvejleder til råds
Til hvalpe eller voksne hunde med mild køresyge (forebyggelse/overvindelse)
Inden træning: Start en dag, hvor du ikke skal nå noget og føler dig afslappet – det smitter af på hunden. Bevæbn dig med rigtigt lækre godbidder og masser af dem!
Er din hund voksen og utryg ved bilen, kan det hjælpe, at starte den op på et beroligende kosttilskud et par dage i forvejen. Det dæmper angsten og gør det lettere for den, at håndtere stressede situationer. Der findes flere kosttilskud, som alle kan købes i håndkøb. De er 100 % naturlige og virker ved at understøtte hundens eget nerve og immunsystem. Vi har flere muligheder i butikken. Endelig er der receptpligtige midler, som forhindrer kunden i at kaste op under lange køreture.
4 trin til succes
Start med at, at sætte dig ind i bilen sammen med hunden, med motoren slukket. Giv godbidder, men undgå at ynke om hunden. Styg den langsomt fra skuldrene, ned af ryggen til halen, mens du tæller langsomt 1..2..3..4..5… ved 5 skal din hånd være nået til halen og så begynder du forfra, med at stryge hunden langsomt fra nakke til hale. Træk vejret stille og roligt og bare vær til sammen med din hund. Giv den al den tid den har brug for og lidt til. Målet med denne øvelse er at afstresse hunden. Den skal finde ud at, at der ikke sker en dyt i bilen, man skal bare sidde sammen med ”mor/far” og være til. Du kan afslutte øvelsen, når din hund har lagt sig ned og er helt afslappet ved siden af dig. Den må meget gerne være faldet i søvn, eller være lige ved det. Hvis den er optaget af at tygge et lækkert ben er det også super godt. Gentag denne øvelse dagligt til din hund er helt afslappet med at være i bilen lige fra i sætter jer ind.
- Start motoren, og gentag øvelsen helt forfra. Forvent at hunden stresser op igen, da situationen med bilen nu har ændret sig. Det er helt normalt og skal bare tages med ophøjet ro. Dette trin i processen tager som regel ikke så lang tid, at komme igennem som det første trin, fordi hunden allerede er begyndt at ændre sin opfattelse af bilen.
- Tril et par meter, stop og gentag afstresnings øvelsen. Når hunden slapper af i kroppen – også i blikket og ikke halser, triller du igen et par meter, standser og gentager. Det kan sagtens være frem og tilbage i indkørslen.
- Når hunden er helt tryg ved at trille frem og tilbage, er tiden inde til en lille tur på 5 minutter. Lige et par km ned af vejen og hjem igen. Husk, ikke at lukke hunden ud af bilen, før den er helt tryg og afslappet. Nøgleordene hele vejen igennem er tryghed og ro.
OBS: Hvis din hund er panisk angst for bilen anbefales det at få hjælp af en adfærdskonsulent, der sammen med dig kan udarbejde en plan for, hvordan netop din hund, bedst hjælpes over sin angst. Du kan via dyrlægen få medicin, der hjælper din hund, til ikke at kaste op, hvis den er slem til, at blive køresyg og den skal transporteres i længere tid.
Akut køresyge
Hvis hunden er blevet køresyg, er det vigtigt at stoppe bilen og lade hunden komme ud og få noget frisk luft, så den kan få det bedre. Undlad at give hunden vand. Desværre hjælper det ofte kun kort tid, indtil turen fortsætter. Derfor er det afgørende, at hunden vænnes gradvist til transport.
Undgå akut køresyge
Hvis du ved, at din hund har tendens til, at blive køresyg, og du er nødt til at transportere den f.eks. til dyrlægen, er der nogle ting, du kan gøre for at undgå at den bliver så påvirket af turen.
- Undgå at fodre (3 timer) og vande hunden (1 time) før turen.
- Gå en god lang tur med hunden inden turen, så den er luftet af og lidt træt.
- Giv beroligende middel en time inden turen.
- Hold mange pauser. Hver ½ time, hvis det er nødvendigt, og mindst hver 1 1/2 time.
- Brug adaptil halsbånd eller spray inden turen.
- Hold hunden i ro under kørslen. Evt. i sele eller i bur. Og kør hensynsfuldt. Hvis hunden tumler rundt i bilen, når du drejer eller bremser op, kan det forværre dens ubehag.