Lopper er den mest almindelige årsag til allergi hos katte. Rigtig mange katte reagerer på loppernes spyt og klør sig helt til blods, hvis ikke man gør noget ved det. En kat med loppeallergi kan klø sig i flere uger efter et enkelt loppebid.
De første tegn på, at katten har lopper er ofte hyppigere soignering og kløe. Især omkring nakke, hals og halerod.
Det kan være svært, at finde voksne lopper på katten, hvis den er ”ny smittet”. Desuden er katte gode til, at fange dem og spise dem under soignering.
Den mest sikre måde, at konstatere om katten har lopper på er, at kæmme den igennem med en tættekam på hals, i lysken og ved haleroden. Man kan være heldig, at fange en levende loppe, men oftest er det loppens efterladenskaber man samler op i tættekammen. Disse ses som små sorte prikker, der vil opløses i en rød farveklat efter et minuts tid, hvis man lægger dem på et stykke vådt køkkenrulle.
Lopper lever af blod fra deres værtsdyr. Ekskrementerne er rester af deres måltid. En loppe starter sit liv som æg, der bliver lagt i pelsen, men som oftest drysser af i omgivelserne, da de er glatte i overfladen. Den voksne loppe lever på værtsdyret i ca. 4 uger. I den periode lægger hunloppen 10-25 æg om dagen. Det kan blive helt op til 750 æg pr. hunloppe pr. måned!
Æggene klækker efter 2-10 dage og de små larver søger hen i revner og sprækker i omgivelserne, hvor de lever af afstødte hudskæl og andet biologisk materiale (f.eks. afstødte bændelormeled). Efter ca. 14 dage forpupper loppelarverne sig. Normalt klækker de efter en uge, men de kan forblive i dette stadie i månedsvis, hvis der ikke kommer et passende værtsdyr forbi. Loppepupperne reagerer på varme og bevægelse og kommer der et dyr eller menneske forbi, klækker de og hopper på, klar til deres første blodmåltid.
Sådan bygger du en loppefælde
Man kan sagtens lave en loppefælde selv. En desserttallerken med vand og en dråbe opvaskemiddel og et elektrisk (af hensyn til brandfare) fyrfadslys i midten, kan være en effektiv fælde. Lopperne tiltrækkes af det ”blafrende lys” og drukner i vandet. Fælden placeres på gulvet i nærheden af kattens favoritsteder.
Reelt set består kun 5 % af loppebestanden af voksne lopper. 10 % er pupper og 35% er larver. De sidste 50 % er loppeæg.
Den mest udbredte loppe i de danske hjem er katteloppen.
Lopper kan overleve på menneskeblod, men ikke formere sig herpå. Loppebid kan være utroligt generende og give svær kløe og eksem lignende udslet hos mennesker. Loppebid ses ofte som enkelte røde prikker under knæhøjde. Ofte omkring anklerne eller i sokkekanten.
Lopper kan være værtsdyr for bændelorm
Bændelorm er mellem 15-70 cm lang, 2-3 mm bred og let lyserød. Deres slutvært er hunde og kattedyr, hvori de formerer sig. Bændelorm starter som små afstødte led, indeholdende en masse æg. Når disse æg, ædes af en loppelarve, udvikler æggene sig inde i larven. Denne udvikling fortsætter, når loppelarven forpupper sig. Når den voksne loppe bliver slugt af katten under soignering udvikler den sig færdig inde i katten. Bændelormen er nu klar til at formere sig. Bændelorm formerer sig ved at afstøde led, (der indeholder en masse æg) af deres krop. Disse ligner små flade stykker pasta, der vrider sig omkring kattens endetarm eller som små ”hvide” riskorn i dens afføring.
Sådan behandles lopper og loppeallergi
Man kan forebygge og behandle loppeinfektioner med diverse spot-on løsninger til katte. Desuden findes tyggetabletter og miksturer mod lopper og moderne loppehalsbånd.
Det er vores erfaring at loppemidler med aktivstoffet ”Fipronil” er mindre effektive en mange af de andre spot-on loppemidler på markedet.
Hvis din kat reagerer meget kraftigt på loppebid, har den højst sandsynligt loppeallergi. Loppeallergi kan kun holdes nede ved at udrydde lopperne. Har katten fået en kraftig hudbetændelse, kan det være nødvendigt, at behandle den med antibiotika og evt. kløestillende medicin.
Effektiv loppebekæmpelse
De fleste lopper findes i kattens omgivelser, så en grundig støvsugning og rengøring, kan reducere bestanden meget. Skift posen bagefter og vask tæpper, puder og sengetøj, hvis katten opholder sig her. Tæpper og sengetøj skal vaskes ved mindst 60 grader. Det hjælper ikke at komme tæpperne i fryseren.
Lopper kan angribe både hunde, katte og evt gnavere, så det er vigtigt at alle dyr i husstanden behandles samtidigt.
Brug kun produkter, der er beregnet til brug på den dyreart, der skal behandles. F.eks. er mange midler til hund giftige for katte og gnavere.